Na ovocie školy dostanú menej peňazí ako vlani

29.08.2011 Celý región

Bratislava 29. augusta (TASR) - Na nákup čerstvého ovocia a ovocných štiav dostanú školy počas nového školského roka menej ako vlani. Oproti minuloročným 2,5 milióna eur sa dotácia zníži viac ako o 300.000 eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že do projektu Školské ovocie, hradeného z prostriedkov EÚ, sa zapája stále viac členských štátov. \"Preto je menšia čiastka na prerozdelenie voľných financií. Celková suma nesmie prekročiť 90 miliónov eur,\" uviedla pre TASR Monika Szabová z tlačového oddelenia rezortu.

Menej ovocia dostali školy podľa riaditeľov základných škôl už od januára tohto kalendárneho roka. \"My sme už od januára dostávali menej ovocia ako minulý kalendárny rok,\" uviedla riaditeľka bratislavskej Základnej školy na Nejedlého ul. 8 Edita Čičáková. Podľa riaditeľky Aleny Petákovej zo základnej školy v bratislavskom Lamači dostávali deti ovocie alebo šťavu od januára iba raz týždenne. \"Mávali sme to dvakrát do týždňa, pani vedúca jedálne to musela stopnúť,\" povedala Petáková.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva sa záujem škôl o ovocie znížil po tom, čo sa v národnej legislatíve zakotvilo dodržiavanie pomeru medzi čerstvým a spracovaným ovocím na 1 ku 1. Samotné školy preferujú viac ovocné šťavy. \"Volili sme šťavy, lebo už nie sme v socialistickom Československu, kde boli dva razy do roka banány a mandarínky. Keď ho deti dostávajú nútene, tak sa k nemu zachovajú tak, že tie jablká skončia v koši alebo v šatni. Šťavu deti skonzumujú ochotnejšie,\" povedal riaditeľ Cirkevnej základnej školy sv. Františka z Assisi v Bratislave Ján Horecký. V minulom školskom roku deti na tejto základnej škole dostávali šťavy k obedu denne.

Ministerstvo školstva tvrdí, že podľa zmenených podmienok sa dodávky ovocia a zeleniny môžu realizovať najviac dvakrát v týždni v podobe čerstvého ovocia alebo zeleniny či čerstvej ovocnej šťavy. \"Najväčším problémom realizácie dodávok je nedostatok dodávateľov v rámci všetkých slovenských regiónov,\" uviedlo ministerstvo školstva v odpovedi pre TASR.

Od januára do júna 2011 sa do projektu Školské ovocie zapojilo 1633 škôl, prostredníctvom ktorých sa ovocie dostalo k 277.523 deťom. Koľko zariadení sa nahlási tento rok, ministerstvo pôdohospodárstva ešte nevie. \"Každoročne sa niektoré školy odhlasujú a niektoré nové nahlasujú. Predpokladáme, že v budúcom roku sa počet škôl stabilizuje na asi 1800,\" povedala Szabová z ministerstva. Podľa rezortu by pridelené peniaze mali školám stačiť. \"Deti neprichádzajú o ovocie. Ovocie musia mať povinne v stravnej jednotke, ktorú zaplatí rodič mimo programu Školské ovocie,\" dodala. V školských jedálňach deti dostanú okrem programu Školské ovocie denne 100 až 150 gramov čerstvého ovocia.
 

Vyberte región